Syg eller sygemeldt, inden ferien begynder

Er en ansat syg på tidspunktet for feriens begyndelse (mødetidspunktet på første feriedag), er der tale om en feriehindring. Det betyder, at ferien ikke kan påbegyndes, medmindre den ansatte selv ønsker det.

Den ansatte kan altså vælge, at påbegynde ferien, eller den ansatte kan melde sig syg overfor arbejdsgiveren inden arbejdstids begyndelse på første feriedag og dermed få suspenderet ferien.

Der er ikke krav om, at den ansatte dokumenterer sygdommen, medmindre arbejdsgiveren ønsker det.

Hvis medarbejderen bliver raskmeldt inden den planlagte ferieperiode udløber kan medarbejderen vælge at holde den resterende ferie, medarbejderen kan også vælge at genoptage arbejdet og dermed udskyde hele ferien.

Medarbejderen har ikke krav på at få den planlagte ferieperiode forlænges med de dage, hvor medarbejderen har været syg.

Den del af ferien, der ikke har kunnet holdes på grund af sygdom planlægges til afholdelse på et senere tidspunkt. Det er som udgangspunkt arbejds-giveren der efter drøftelse med den ansatte fastsætter, hvornår ferien skal holdes. De almindelige varslingsregler skal ved fastsættelsen overholdes.

Syg under ferien

En ansat, der har ret til betalt ferie, som bliver syg under ferien har mod lægelig dokumentation ret til erstatningsferie efter i alt 5 sygedage under ferie i samme ferieår.

Har den ansatte ikke været ansat hos Region Midtjylland i hele ferieåret indtræder retten til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Retten til erstatningsferie er betinget af:

  • at medarbejderen sygemelder sig til sin arbejdsgiver.

Retten gælder således først fra den dag, hvor medarbejderen har sygemeldt sig – medmindre manglende meddelelse ikke kan bebrejdes medarbejderen fx hvis denne har været i koma

  • medarbejderen fremsender lægelig dokumentation for sygdommen.

 Det er den ansatte selv, der betaler for lægeerklæringen.

  • Den ansatte skal have været syg i mere end 5 arbejdsdage i det pågældende ferieår

De 5 første sygedage under din ferie bliver betragtet som en karensperiode.  Karensperioden behøver ikke at være fem sammenhængende dage.

Hvis du eksempelvis er syg på dag 2, 3, 4 og 5 af din sommerferie og så bliver syg igen på dag 10 og 11, så kan du få erstatningsferie fra den sjette sygedag og fremefter. Det gælder også, hvis du bliver syg i en efterfølgende ferie indenfor samme ferieår.

Ferieåret er fra 1. september til 31. august. 

Hvis du bliver rask, inden din planlagte ferie er udløbet, skal du huske at melde dig rask, og du skal meddele din arbejdsgiver, om du vil holde den resterende ferie, eller om du vil genoptage arbejdet.

Det er kun resten af din planlagte ferie, du kan vælge at holde, der er således ikke ret til at holde den udskudte ferie i forlængelse af din raskmelding, medmindre din arbejdsgiver er indforstået med det.

Erstatningsferien skal som udgangspunkt holdes inden ferieafholdelsesårets udløb dvs. inden 31. december.

Hvis erstatningsferien ikke kan afholdes i ferieafholdelsesåret på grund af feriehindring overføres ferien automatisk til det kommende ferieår.